Onze Familie Reist

Wij zijn een familie van 4: papa, mama en onze 2 zonen Mauro (2011) en Senna (2014).
Deze blog heb ik in het leven geroepen om onze reisverslagen met onze vrienden en familie (en de rest van de wereld) te delen!
Er zal dus niet wekelijks of maandelijks geblogd worden, alleen wanneer wij iets leuks te vertellen hebben.

maandag 31 juli 2017

Roadtrip Scandinavië - De evaluatie :D

Hier zijn we dan...  Een dikke week na onze thuiskomst van die geweldige roadtrip door Scandinavië!  Back to reality!  


We denken nog veel terug aan al die mooie en leuke ervaringen van de afgelopen weken. 
We missen de prachtige natuur van het Zweedse binnenland. En we fantaseren al volop op een mogelijk vervolg van deze reis... ooit!


Intussen willen we graag nog even samenvatten welke bijzonderheden (kleine, grote, belangrijke, banale,...) ons opgevallen zijn ter plaatse.  In welke zin het leven daar anders is dan bij ons, en wat ons best is bijgebleven.  
ZWEDEN:
 • Er rijden veel old-timers rond.  Het lijkt wel of minstens 1/3e van de Zweedse bevolking een old-timer op zijn oprit staan heeft.  We vermoeden dat deze tijdens de winterperiode gewoon in de garage blijft.
 • De niet-old-timers, zijn overwegend VOLVO.   Het valt enorm op hoeveel Volvo's daar op de baan zijn.
 • Wij hebben daar geen bakkers zoals bij ons gevonden.   Niets waar je koffiekoeken, brood of gebak kon kopen.   We vonden alleen voorverpakt brood en gebak in de supermarkt.   Mogelijk is dit in de steden anders, maar daar kunnen we ons niet over uitspreken.
 • Vanaf midden-Zweden zijn er geen autostrades meer.   Alleen langs de kustlijn van de Noordzee loopt eentje en verder ook nog tussen Götenborg en Stockholm.  De andere "grotere" wegen zijn expresswegen waar je max. tussen de 60 en 90KM/u mag rijden.  Deze wegen zijn wel prachtig tussen de bossen en het groen!  Als je de tijdsdruk van je afzet, is dat echt genieten van de rust.
 • Zweden hebben iets met slotjes lijkt ons.  In 2 van onze stuga's moest je iets extra met een clipje in het slot doen alvorens je de deur op slot kon doen.  Ook aan het afwasmachien stond een soort van waterslotje dat je eerst moest aanzetten alvorens het afwasmachien water kon trekken.  
 • De witte inkleuring van de verkeersborden is in Zweden GEEL.
 • Overal zijn hier stranden (aan de zee of aan een meer of een vijvertje).  Het lijkt wel alsof iedereen hier aan water woont en een boot(je) heeft.
 • Het weer in de zomer is onvoorspelbaar.   Wel minstens 10x/dag controleerden we de weersvoorspellingen, om vast te stellen dat ze telkens veranderd waren.   Het heeft bijna elke dag van ons bezoek geregend.  Maar de regen komt in korte buien, waardoor je na even schuilen er vanaf was en je bezoek/wandeling gewoon kan verder zetten.
 • Het groen van de natuur en de bossen is lichter en feller groen dan bij ons.  De bossen zijn helemaal bedekt met lichtgroen mos.  Dit geldt alleen voor het binnenland.  Aan de kuststreek ervaarden we dat niet (daar kwam regelmatig wat rossigheid mee tussen, zoals bij ons).  
 • Bij het binnenrijden van Zweden via de Sontbrug, is er paspoort-controle aan de grens.  
 • Aan alle Zweedse huizen hangt de Zweedse vlag.   We spraken enkele Zweden hierover aan en vroegen of dat te maken had met vaderlandstrots.   Maar het bleek meer een soort van traditie te zijn.   Het is zo wel heel duidelijk aan de grensstreek in welk huis welke nationaliteit woont.
 • In het binnenland hangen de brievenbussen met een aantal bussen samen aan de grote baan.   De eigenaars wonen enkele honderd(en) meters verderop een zijstraatje of een paadje in.
 • De waterlelies op de meren in het binnenland zijn niet wit zoals bij ons, maar geel.
 • Een hotdog in het Zweeds is "körv", dat vonden wij een grappig word :)
 • Ik heb daar geen enkel vliegtuig gezien of gehoord!!   Wel uiteraard wanneer we dichtbij steden kwamen, maar in het binnenland zelf, geen enkel.  Bij ons thuis is dat zowat elke minuut dat je wel ergens één of meerdere ziet/hoort vliegen.   De rust en stilte is daar onbeschrijflijk! 
 • Zweden is enorm kindvriendelijk.  Op elke openbare plaats, camping, museum, park of wat dan ook, is een speelhoek of een speeltuintje.  Ook wanneer onze kinderen het eens goed uithangen of luid zijn, lijken de Zweden er niet veel uit te maken.  Bij ons zou je al snel strenge blikken van anderen krijgen.
NOORWEGEN/OSLO:
 • Noren zonnen in bikini/zwembroek op het gras in de publieke parken (net zoals wij naar het strand gaan)
 • Wij zagen daar veel dames (jong of oud, moeder of single) met van die spandex-broeken of sport-kledij.   Het lijkt wel alsof die daar allemaal van "the gym" komen ;)
 • Enorm veel elektrische wagens.  Ik durf bijna zeggen dat 1 op de 2 wagens die in Oslo rondrijden Tesla's zijn.
Nog enkele bevindingen wat onze trip zelf befteft:
 • 3 weken was eigenlijk te lang voor onze kindjes.   Senna had de laatste week veel heimwee.  2 weken had misschien genoeg geweest.  (niet voor ons hoor, voor ons mocht het gerust nog een weekje langer duren)
 • Het cliché van blonden in Scandinavië klopt!   De meerderheid van de kindjes zijn daar blond!  Heel lichtblond, zelfs naar het witte af.
 • Noorwegen is écht zo duur als er beweerd wordt!!   Zweden en Denemarken niet!  Dat vonden wij ongeveer hetzelfde dan bij ons
 • We weten dat citytrippen mét kinderen ook kan!  Zolang je maar een aangepast programma hebt. 
 • De hotel-keten Scandic is DIK in orde!!  Die nemen we nog ;)
 • De natuur in het binnenland in centraal Zweden is mooier dan de natuur aan de kuststreek.
 • Lange autoritten met 2 kinderen op de achterbank zijn niet altijd lachtertjes. Ookal zijn ze gewoon om met de auto te reizen, lange ritten te doen en hebben ze genoeg speelgoed, spullen, dvd's om zich bezig te houden.  Er is dagelijks wel minstens ene zager of ruzie.  


Mijn TOP 3 van onze ganse reis:
 1. Rodelen (en de blije uitgelaten gezichtjes van onze jongens erbij)
 2. Elanden voederen
 3. Met stoeltjeslift omhoog, fika-moment en hike naar beneden door de Zweedse bossen


Peter's top 3:
 1. Met stoeltjeslift omhoog, fika-moment en hike naar beneden door de Zweedse bossen
 2. Rodelen
 3. LEGOLAND


Mauro's top 3:
 1. De varkentjes op onze laatste verblijfplaats (daar moet je dan helemaal naar Zweden voorgaan, huhum) :D
 2. LEGOLAND
 3. Elanden voederen


Senna kon zijn top 3 niet geven, die vond alles leuk en kon niet kiezen.
Ik hoop om ooit nog terug te keren naar Zweden.   Ik zou heel graag het Noorden nog doen (misschien zelfs in de winter naar het noorderlicht kijken of met een slee honden meerijden), en ook Stockholm en een stuk van het Zuiden waar we niet geraakt zijn.   Zweden heeft mijn hart gestolen!!


Peter droomt ervan om Noorwegen nog verder te verkennen.   Hij had een beetje spijt dat we door Zweden terug richting huis redden en niet verder een stuk Noorwegen gedaan hebben.   Maar dat weten we dan weer voor een volgende keer.
En dan rest mij verder nog iedereen te bedanken die mee heeft gelezen! 
Hopelijk hebben jullie ook genoten van onze verslagen en foto's.  


En nu maar dromen over onze volgende trip!!!
Naar waar zou die gaan?1 opmerking:

 1. Een prachtige blog. Leuk om te volgen en te lezen. Zo heb ik ook genoten van jullie vakantie. Goed gedaan. Droom al mee van jullie volgende vakantie en blog. Laat maar weten!

  BeantwoordenVerwijderen